Zabrałam się do porządkowania zeszytów z przepisami kuchennymi. W szufladach znalazło się ich kilka. Jeden ma już na pewno kilkadziesiąt lat, gdyż należał on jeszcze do mojej babci. Postanowiłam sobie, że poprzepisuję do jednego, dużego brulionu. Część z tych przepisów trzeba będzie na pewno modyfikować, bowiem podawane w nich nazwy składników, czy ich miary są przestarzałe ( np. waga w funtach ). Podczas przeglądania babcinego zeszytu znalazłam przepis na babkę, która była zawsze robiona u nas na Wielkanoc. Nabrałam chęci do jej upieczenia. Przy okazji pracy przy wypieku powstały zdjęciowe wariacje na temat.
To jest przepis na wspomnianą babkę. Mam nadzieję, że tak będą wyglądały wszystkie strony mojego nowego zeszytu z przepisami. |
Poniżej zdjęciowe wariacje powstałe przy okazji " tworzenia " babki:
Przygotowanie
Praca
Lukier
Pozostały ajerkoniak wypijamy
Ciasto można dekorować na wiele sposobów
Smacznego
Wypróbuję przepis bo uwielbiam ajerkoniak. Propozycje dekoracji babki zieleniną i różą fantastyczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli :)
Ptaszek na zdjęciach zdaje się krzyczeć " co robicie z moimi jajkami" :)
OdpowiedzUsuńLubię takie sprawdzone przepisy a ten z tym adwokatem jest obiecujący.
Przy okazji - też mam takie stojak z kogutem na jajka a miska do ciasta [niebieska] uległa destrukcji razem z innymi .
Ajerkoniak bardzo lubię
Pozdrawiam
...ależ u Ciebie pięknie i pysznie! Dziekuję za odwiedziny, uściski :-)) Magda
OdpowiedzUsuńU Ciebie nawet pieczenie babki to dzieło sztuki:))pięknie tam i pysznie:)))bardzo się cieszę że mogę oglądać Twojego bloga:))Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:))
OdpowiedzUsuńAle pychota, patrząc na te zdjęcia to sama ślinka leci mmmm
OdpowiedzUsuńKażde Twoje zdjęcie to piękny obraz...Jestem oczarowana. Widać w nich artystyczną duszę.
OdpowiedzUsuńNa blacie kuchennym każda rzecz ma swoje miejsce. Wszystko zachwyca.
Nawet skorupki po wybiciu wspaniale się prezentują. Uwielbiam odwiedzać Twój blog. Jest taki piękny.
Pozdrawiam serdecznie:)
Bardzo ciekawy przepis na babkę ...przygotowana przez Ciebie babka pięknie wygląda i na pewno jest przepyszna.W tym tworzeniu pomagał Ci śliczny też zainteresowany przepisem ptaszek :))
OdpowiedzUsuńPowodzenia w tworzeniu nowego zeszytu z przepisami:)
Pozdrawiam
PIękna oprawa Wandziu i zastawa rónie piękna a i pyszności serwujesz dziękuję ci buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :). Będę musiała wypróbować ten przepis :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wygląda pysznie, tym bardziej z takimi dekoracjami ;)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna !!:) Przepiękne otoczenie Twojego miejsca pracy. Te wielkanocne akcenty...Cudnie :) Stojak na jajka jest świetny.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło:)
miłego wieczoru :)
o Matko...Matiemu ślinka cieknie Mamo....oooo MMMaaamooo...mniam! a o przepisy się nic Mamuś nie martw, przecież ja kucharka Adamczyków wszystko przejmę, zrobię, sfotografuję, zjem i będę kultywować!!!
OdpowiedzUsuńPyszności - ajerkoniak uwielbiam i sama robię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
.... ha ... podczas pieczenia takiej babuchy to i napić się można... hihihi
OdpowiedzUsuńWandziu... śliczne zdjęcia... sielskie
pozdrawiam serdecznie
Babka warta grzechu!! Świetnie opracowany przepis i stojaczek na jajka, w ogóle w Twojej kuchni tak słodko:))
OdpowiedzUsuńBabka wygląda pięknie i zapewne już zniknęła bo była pyszna. Cudowna sesja zdjęciowa !!!! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńale smaka mi narobiłas pycha !
OdpowiedzUsuńDo przepisu na babkę powrócę jeszcze nie raz :) Nie wiem co bardziej mnie zachwyciło przepis czy Twoje piękne i magiczne zdjęcia. Zachwyciło mnie zdjęcie z przepisem na babkę . Czy to jest Twoja inspiracja czy oryginał z jakieś bajkowej książki ?
OdpowiedzUsuńmmmm...to musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńA co tam idę do kuchni akurat mam jajko w butelce :)))))Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZebranie sprawdzonych przepisów w jednym miejscu, to bardzo przydatna rzecz. Ja notatki babci, mamy, cioci oraz własne przepisałam na komputerze, wydrukowałam, powkładałam w foliowe koszulki i segregator i teraz to jest moja najczęściej używana książka kucharska. U Ciebie w kuchni nawet pojemniczki na jajka są bardzo romantyczne, więc spodziewam się pięknego wydania brulionu kulinarnego.Udanych wypieków!
OdpowiedzUsuńAleż u Ciebie pięknie, przejrzałam Twoje posty i jestem pełna podziwu dla Twojego talentu:))) Babka wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie:)
..no no, babka może skusić:) ..może kiedyś i u mnie nadejdzie czas na spisanie w jednym miejscu przepisów rodzinnych, bo jak na razie są w różnych miejscach;)
OdpowiedzUsuńSerdeczności:)